İHTİYAÇ MI , İSTEK Mİ …..

İHTİYAÇ MI , İSTEK Mİ …..

İsa Ekşici 2025-02-19 21:06:38

Kapitalizm bisikleti sevmez derler , sanırım sevmediği şeylerden birisi de, yazımıza da başlık olan bu tarz soru cümleleri olsa gerek…

 

  •     İçinde bulunduğumuz dönemde, kimimiz az kimimiz fazlaca bir şekilde, tüketim çılgınlığının esiri olmuş gibiyiz. Sorumuza cevap ararken , en yalın hali ile bir tanımlama yapacak olursak ; hayatımızı idame ettirirken, olmazsa olmaz olan şeyler için ihtiyaç ve arzularımızı gidermek için sahip olmak istediğimiz şeylere karşı hissettiğimiz duyguya da istek diyebiliriz. Tabi söz konusu sevdiklerimizin, mesela aile bireylerimizin istekleri olunca iş biraz karışık bir hale gelebilir. Mesela çocuğumuzun bir isteğini yerine getirebilmek, O’na çok sevdiği bir oyuncak arabanın ikincisini almak, ihtiyaç olmayabilir. Ancak çocuğumuzu mutlu edebilmek, bizim ebeveyn olma sorumluluğumuzu yerine getirme noktasında etken bir rol oynar. Bu gibi durumlarda, ister istemez “ İhtiyaç mı, İstek mi “ cümlesini görmezden gelme eğiliminde oluruz. 
  • --- Ama bu hatalı bir davranış şekli değil mi ? diyebilirsiniz ve bu gayet yerinde bir itiraz cümlesi olur. Ancak çocuğumuzun sınıf arkadaşının, aynı oyuncak arabadan üç tanesine sahip olduğunu duyduğumuzda, --- Evet hatalı bir davranış olabilir ama bazen doğrularla, yapılması gerekenler örtüşmeyebilir, diyerek kendimizi kandırma yolunu seçeriz. Bu noktada belirleyici olan detay ise ; çocuğumuza alacağımız ikinci araba için ödeyeceğimiz ücretin, bizi maddi olarak nasıl etkilediğini hesap edebiliyor olmaktır. Ve daha da önemlisi, bu durumun çocuğumuzun düşünce ve davranış şekli üzerinde yaratacağı etkileri düşünmemiz gerekir. İhtiyaç mı istek mi cümlesi, yetişkinler için etkisini yitirmiş olabilir, malum kapitalist düzenin etkin araçları görevlerini ziyadesiyle yerine getiriyor.  Ancak çocuklarımız için hala vakit var, bu cümleyi onlara izah etmeli ve sık sık hatırlatmalıyız.
  •     Bireysel olarak kendi açımızdan değerlendirecek olursak , ihtiyaçlarımızın makul oranda karşılanmadığı bir yaşam biçiminde, bu eksikliği bir takım isteklerle telafi etmeye çalıştığımızı düşünüyorum. İnsanların en temel ihtiyaçları olan, barınma, sağlıklı beslenme vb. konularda eksik kaldığımız noktaları, bir takım istekler yaratarak gidermeye çalışıyoruz. Ve bunda da kısmen başarılı oluyoruz sanırım, aksi taktirde sürdürülebilir olmayan bu tüketim çılgınlığı devam ediyor olmazdı…
  • Dipnot : Bir sonra ki yazımızın başlığı “ Adalet mi Merhamet mi “ , ne zaman yayınlanır ? İhtiyaç duyulduğunda 

Saygılarımla,
İsa EKŞİCİ
Personel Müdürü
Hane Laundry